Anders Bergwall har mer än 25-års guidning inom skidåkning och klättring på meritlistan och var med och startade den svenska utbildningen till auktoriserad bergsguide 2000. Efter att ha bott bland annat i Chamonix och La Grave har han nu sitt basläger i Abisko, där han just nu är pappaledig.
Hur stor är utmaningen att bli pappa?
– Jag har insett att det är rätt lugnt och stillsamt att vara i bergen och att vara hemma med två barn är bitvis tuffare.
Anders har dock tajmat pappaledigheten med lågsäsong och just i år är det betydligt mycket mer lågsäsong än vad det brukar vara på hösten. Den här hösten har nämligen varit den varmaste sedan de började registrera temperaturen i Abisko. Normalt sett är november en bra månad för isklättring här, men inte i år. Nu är det dock snart vinter och snön och skidåkningen är det som ligger Anders varmast om hjärtat.
När insåg du att du ville bli bergsguide?
– När jag var 13 år. Då såg jag en film om en bergsguides död. Det låter makabert, men jag blev verkligen gripen av filmen som handlade om en bergsguide i Chamonix som offrade sitt liv för en gäst. Hans karisma fängslade mig och då bestämde jag mig för att det var det jag ville bli när jag blev stor.
Anders växte upp i Sala i Västmanland, men tillbringade samtliga lov i familjens stuga i Hälsingland. Skidåkning blev tidigt ett stort intresse och målet med allting Anders gjorde var i stort sett att få åka så mycket skidåkning som möjligt. Efter turist- och hotellgymnasium i Sveg med praktik i Österrike åkte han till Chamonix säsongen 80-81. Han åkte tillbaka året efter. Och året efter. Och ytterligare år. Totalt blev det fem säsonger i Chamonix, som han finansierade genom sommarjobb på Marstrand.
– Det var enkel matematik, varje hundralapp jag tjänade innebar möjlighet till ytterligare en dags skidåkning.
I Chamonix lärde Anders känns lokala bergsguider och började arbeta som kökarl för att skaffa sig erfarenhet.
– Bergsguiderna var glada att ha med någon längst bak. Då visste det att det fanns ett extra rep i en ryggsäck om de själva skulle ramla ner.
1985 flyttade Anders hem till Sverige igen och hamnade i Riksgränsen, den mytomspunna orten han hade hört så mycket om. Där blev han kvar i 10 år och jobbade som guide för grupper som gick toppturer eller åkte helikopterskidåkning. Anders hade dock ett problem. Han ville bli auktoriserad bergsguide. Utbildningen i Chamonix var bara att glömma då den endast var för fransmän och i Sverige fanns ingen utbildning. Då. 10 år senare blev de första svenska bergsguiderna examinerade enligt UIAGM/IVBV/IFMGA och den Europeiska Guide Kommissionens standard för professionella bergsguider.
– Vi var fyra fem personer som arbetade hårt för att skapa en professionell guideutbildning i Sverige. 10 års arbete gav resultat och idag finns det drygt 30 auktoriserade bergsguider i Sverige och att utbildningen har hög status internationellt är riktigt kul.
Att arbeta som bergsguide kan låta som en dröm. Det är det också, även om det bitvis är tufft. Säkerheten är viktig och ansvaret är stort. Dessutom växer inte kunderna på träd och som för att kunna försörja sig som bergsguide krävs ett aktivt arbete i jakten på kunder.
Vilka är dina kunder?
– Rent åkmässigt är de vem som helst och på vilken nivå som helst. Ofta har de lyckats med någonting och är riktigt duktiga inom sitt område, samtidigt som de är ödmjuka nog att inse att om de tar hjälp av ett proffs blir upplevelsen annorlunda och bättre, säger Anders.
Många av hans kunder är stamgäster och återkommer år efter år. Ibland har de själva en idé, ibland är idén Anders och han ringer runt till tänkbara kunder och berättar om dina projekt. Just nu pågår planeringen inför årets säsong och kalendern blir sakta med säkert mer och mer fullbokad.
– Jag ska vara pappaledig fram till jag åker till Iran och sedan blir Grönland en höjdare.
Grönland ligger Anders varmt om hjärtat och en snabb googling på Anders ger träffen ”expert på helikopterskidåkning på Grönland”.
Det låter som en rätt trevlig sak att vara expert på.
– Grönland är fantastiskt. Naturen är vild och helt unik eftersom du inte ser något spår av mänsklig aktivitet.
På Anders resor till Grönland har kunderna bott i familjer och fått ta del av den grönländska kulturen och maten. Med viss västerländsk modifikation. ”Alla vill inte äta en kokt mås.”
Anders är även expert på de svenska fjällen i norr och han är den bergsguide som gjort i särklass flest helikopterlyft i Sverige. 15 000. Ja hela 15 000.
Berätta om den optimala skidupplevelsen för dig?
– Att gå upp på en topp och få ett fint åk ner. Det behöver inte vara ett svårt åk utan det är viktigare att det är långt. Jag kan inte nämna något speciellt, jag har gjort så otroligt många fina åk.
Även om Anders pratar om glädjen i att dela upplevelsen med sina kunder och njutningen om att varje dag på jobbet innebär riktigt bra skidåkning, är det egentligen först när han åker tillsammans med sina guidekompisar som han kan slappna av.
– Du är alltid guide, oavsett om du åker med dina kunder eller med dina kompisar. Därför är det otroligt avslappnande att åka med mina kompisar som också är bergsguider. Då delar vi ansvaret och åker på samma villkor.
Det är skillnad att vara bergsguide i Abisko jämfört med i Alperna. Konkurrensen om den bra åkningen är en. Den tillrättalagda logistiken är en annan.
– Skidåkningen är jättefin här och jag åker fler riktigt bra åk här uppe jämfört med i Alperna. Det är lättare att hitta ospårad åkning här.
Lättare och lättare. Om man är bergsguide ja. På egen hand nej. För samtidigt som konkurrensen om snön är mindre är logistiken inte alls lika enkel i de svenska fjällen som i Alperna. Det krävs mer planering och förberedelser och du måste ha kunskap om hur du når bra snö och bra åk.
– I Alperna är logistiken väldigt tillrättalagd och du kan räkna med att hämta dina kunder i Genève och på ett enkelt sätt ordna utrustning åt dem och sedan bege ut på berget. Så fungerar det inte här.
Anders berättar om sitt arbete innan varje tur, om planering av vägval och turer, om risker. Om att kanske ta hjälp av en skoter för att nå dit man vill. Om mer krångel runt omkring. Samtidigt som det förberedande arbetet är nödvändigt och ger resultat.
– Det finns inget mer frustrerande än att guida i andras skidspår. Då kan kunderna få en känsla av att jag som guide inte hade behövts. Som guide vill du leda dina gäster till ospårad snö. Alltid.
Namn: Anders Bergwall
Ålder: 49 år
Bor: I Abisko.
Utbildning: Bland annat Svensk skidlärarexamen, SLAO Alpin fjällräddning, Auktoriserad Svensk Bergsguide och därmed UIAGM/IVBV/IFMGA guide och Lavinutbildning BMC.
Yrke: Driver företaget Arcticguides, www.arcticguides.com
Vill du läsa mer om Svenska Bergsguideorganisationen? www.sbo.mountainguide.se