Att bygga eller inte

Det här blir ett nytt kapitel i denna blogg. Ett kapitel som handlar om att bygga gästhus. Och det har varit en lång resa i tanken från första idé till att det faktiskt nu ska byggas ett gästhus. För det var inte givet, snarare tvärtom. Det började med en idé om att bygga ett hållbart gästhus, så miljövänligt som möjligt. Men redan där börjar det bli svårt, för att bygga hus är i grunden inte hållbart utan det mest miljövänliga gästhuset är det som aldrig byggs.

Men den insikten har det varit en svår avvägning att ändå komma fram till att bygga. Och där har behoven fått motivera byggandet och det har därför landat i ett bygge som inte alls liknar det gästhus som vi först planerade för. Nej, gästhuset har snarare utvecklats till att förhoppningsvis kunna användas både till gästhus, till social plats och möjlig plats för försäljning, till bastu och till grovkök – utan att för den sakens skull bli så mycket större. Detta för att vi inte ska behöva bygga igen och igen och igen.

Så vad är det då vi ska göra?

Jo; Bärkraftigt byggande av gästhus

MÅL:

  • Användning: En gäststuga, ett kontor, ett kök, en social yta och en bastu
  • Behov: Bygga ett trivsamt, naturligt hus med skön innemiljö som smälter in i naturen
  • Krav: Så liten CO2-påverkan som möjligt samt utan behov av köpt energi

Det näst mest miljövänliga gästhusbygget, för oss.

Hur? Det kommer jag att återkomma till.

Men redan i planeringsstadiet hamnar man direkt på minus i koldioxidutsläpp. Alla som byggt hus själv vet att det är väldigt mycket man vill kolla upp. Och varje google-sökning påverkar miljön, lite oklart hur mycket. Men även om det bara är så pass lite som Google själv menar, 0,2 gram koldioxid per sökning, så blir det en del. Därför har jag redan i planeringsstadiet försökt att inte söka så många svar utan istället fokusera på att ställa rätt frågor, både till oss själva och till de som kan.

Lämna en kommentar